ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Wiďż˝nia z makiem"

Ciasto "Wi�nia z makiem"

nazwa

Wykonanie

To ciasto pachnie świętami - tak pomyślałam,
gdy spóbowałam pierwszy kawałek.
Wilgotny, makowy spód przełożony śmietankową masą z wiśniami
oraz kremem z Nutellą na biszkoptach nasączonych kawą.
Wszystkie smaki podkreśla dodatek migdałowego likieru Amaretto.
Ciasto kilku warstw, ale niezbyt pracochłonne i raczej bezproblemowe.
Jeśli lubicie kremowe ciasta,
koniecznie dopiszcie do listy świątecznych wypieków :)
Składniki: (na formę 22 x 32 cm)
4 jajka
170 g suchego mielonego maku (bez problemu można już kupić w niemal każdym markecie)
3/4 szklanku drobnego cukru
cukier wanilinowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem śmietankowy:
500g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
masa czekoladowa:
250 g serka mascarpone
200 g kremu typu Nutella
poncz:
50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody
ponadto:
1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)
2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej.
Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.
Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krem śmietankowy:
Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.
Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.
Masa czekoladowa:
Składniki masy powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli dodacie ciepłą Nutellę do zimnego serka masa się zwarzy).
Mascaropne i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najłatwiej za pomocą trzepaczki rózgowej.
Składanie ciasta:
Ciasto makowe odwrócić spodem do góry (macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy). Skropić ponczem. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozprowwadzić masę z Nutellą.
Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny.
Przed podaniem oprószyć wiórkami czekolady.
Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2016/12/Ciasto-Wisnia-z-makiem.html